Opening Vismania een succes: museum pakt uit met de hengel van koning...

Opening Vismania een succes: museum pakt uit met de hengel van koning Boudewijn

785

Het Sportimonium voegt met ‘Vismania: 100 jaar hengelsport’ een nieuw element toe aan zijn sportmuseum. Daarvoor stelde Bruggeling Patrick Danneels unieke stukken uit zijn collectie beschikbaar.

De expo is opgebouwd uit de indrukwekkende collectie van hengelsportliefhebber Patrick Danneels. Hij is voorzitter van hengelvereniging ‘Nut en vermaak, Brugge’, gesticht in 1897.

De tentoonstelling toont pronkstukken maar wil vooral de diverse hengeldisciplines historisch documenteren: de hoge vlucht die de karpervisserij kende, het ‘peuren’ zonder haak op paling, de visserij op roofvis, forel en zeevis. Het vliegvissen krijgt ook een apart hoofdstuk. De klemtoon in de tentoonstelling ligt op de evolutie van 1960 tot heden.

Hele arsenaal

Het hele arsenaal van de visser komt aan bod, van hengels uit bamboe over glasvezel naar het moderne koolstof, vismanden, netten en vismolens en kleiner materiaal met dobbers, lood en haken in alle maten, vormen en gewichten. Een topstuk is de werphengel die aan koining Boudewijn toebehoorde. Zijn vader Koning Leopold III liet die speciaal voor zijn zoon vervaardigen bij Leuvenaar Jean Delhez, een speciaalzaak die in 1906 opgericht werd.

Patrick Danneels: “Ik was 5 jaar toen ik mijn eerste lijntje uitgooide en hele dagen aan de waterkant vertoefde met mijn vader. Het werd een passie. Ooit ving ik 364 vissen in twee uur.”

Hele bib

“Later begon ik alles over hengelen te verzamelen. Mijn huis steekt nu vol met duizenden stukken en met een hele bib over de visserij. Dat erfgoed wil ik ter beschikking stellen van de gemeenschap. Daarvoor heb ik een verbond gesloten met het Sportimonium.”

Na de tentoonstelling, die tot 1 april loopt, wordt de kern van de verzameling – inclusief de bibliotheek – opgenomen in het Sportimonium. “Zo komt een waardevolle en unieke verzameling, die de zoetwatervisserij van de afgelopen 150 jaar omspant, naar het sportmuseum”, zegt Erik De Vroede enthousiast.

Bron: Nieuwsblad.be