Vismania, Expo 100 jaar hengelsport mét korting voor leden Sportvisserij Vlaanderen

Vismania, Expo 100 jaar hengelsport mét korting voor leden Sportvisserij Vlaanderen

1011

Van 27 oktober 2017 tot 1 april 2018

Het levenswerk van Patrick Danneels.

Vanaf 27 oktober gaat de nieuwe tentoonstelling ‘100 jaar hengelsport’ van start in het Sportimonium. De expo is opgebouwd uit de indrukwekkende collectie van hengelsportliefhebber, zowel aan de waterkant als op bestuurlijk vlak, Patrick Danneels, voorzitter van hengelvereniging ‘Nut en vermaak, Brugge’, gesticht in 1897.

De tentoonstelling brengt uiteraard de pronkstukken voor het voetlicht maar wil vooral aan de hand van een uitgebreide selectie de diverse hengeldisciplines historisch documenteren. Zo wordt een blik gericht op witvisvisserij, palingvisserij, karpervisserij, vliegvisserij, roofvisvisserij, forelvisserij en een stukje zeevisserij. De klemtoon zal liggen op de evolutie van 1960 tot heden.

Het hele arsenaal van de visser komt aan bod, van hengels uit bamboe, vakkundig omgetoverd tot splitcane, over glasvezel naar het hypermoderne koolstof, vismanden en vismolens in verschillende natuurlijke houtsoorten, diverse metalen en kunststoffen waaronder bakeliet, dobbers, lood en haken in alle maten, vormen en gewichten. Verder foedralen, netten, kledij, paraplus, weegtoestellen aangevuld met parafernalia allerhande.

Ook de literatuur verhuist mee naar Hofstade.
Een van de oudst bekende tuigjes van ons land.
Patrick is tot in Frankrijk bekend.

Na de tentoonstelling zal de kern van de verzameling van de familie Danneels opgenomen worden in de collectie van het sportmuseum. Verzamelaar Patrick Danneels wil zijn levenswerk namelijk ter beschikking stellen van de gemeenschap. In één klap komt daarmee een waardevolle en unieke verzameling die de zoetwatervisserij van de afgelopen 150 jaar omspant naar het Sportimonium. Op die manier zal ze beschikbaar blijven voor de volgende generaties. Ook zijn uitgebreide bibliotheek krijgt een onderkomen in het Sportimonium waar ze door het brede publiek kan worden geraadpleegd.

Goed nieuws: korting voor Sportvisserij Vlaanderen leden!

Patrick Danneels – en bij uitbreiding: de familie Danneels over de verschillende generaties heen – zijn geen onbekenden voor Sportvisserij Vlaanderen. En hopelijk voor u ook niet na het uitgebreide interview dat we afgelopen winter met deze verzamelende vismaniak (insider) publiceerden, alsook de meerdelige artikelreeks over het WK Damme 1988 waarmee we in ons vorig nummer startten.

Precies daarom zorgde Patrick ook voor de mooie samenwerking die we met Sportimonium konden bereiken na enkele emails en vergaderingen: leden van Sportvisserij Vlaanderen krijgen op simpel vertoon van hun lidkaart een korting van 2 euro op hun bezoek aan Sportimonium (4 i.p.v. 6 euro toegangsprijs) én er komt een permanente infostand Sportvisserij Vlaanderen in de exporuimte, waar gegadigden zich automatisch lid zullen kunnen maken. Daarnaast worden naar de toekomst toe nog andere ideeën en formules uitgewerkt, waaronder een mogelijke infostand op Hengel Expo, bezoek + hengelinitiatie op het lokale watervlak te Hofstade, al dan niet in samenwerking met scholen, enz. Kortom, een nieuwe, vruchtbare samenwerking is geboren!

Sportimonium en Toeristisch Bezoekerscentrum
Trianondreef 19, 1981 Hofstade-Zemst

Op weekdagen van 10 tot 17 uur.
Op zon- en feestdagen van 11 tot 17 uur
Gesloten op zaterdag
Het Sportimonium is gesloten van vr. 22/12/2017 tot en met do. 4/1/2018.