De “Belgische Federatie van Hengelsport Bedrijven vzw” is de beroepsfederatie van de Belgische hengelsportbedrijven, zeg maar. De B.F.H.B. zet zich vooral in voor de promotie van de jeugdhengelsport, onder het motto “De jeugd is onze toekomst!”. De leden van de B.F.H.B. mogen dan ook eens in de schijnwerpers geplaatst worden, namelijk de firma’s: Arca-Bifa, Champion Feed, Marcel Van Den Eynde, Mondial-F, Pure Fishing, Sensas en Wielco.

Initiaties
Sinds haar bestaan heeft de B.F.H.B. vzw veel initiatieven voor de jeugdhengelsport gesponsord. In de jaren 1998 -2002 werden de Nationale Hengelsportdagen zoet en zout ingericht. Voornamelijk de Nationale Hengelsportdagen zoet op de vijvers van het Park van Tervuren brachten vele jongeren op de been, maar ook andere manifestaties als deze in het Vrijbroekpark te Mechelen waren succesvol. Ongeveer 500 jongeren verkregen al zo een doorgedreven initiatie in de hengelsport, onder begeleiding van deskundige monitoren en bekende hengelaars in diverse disciplines.

Jeugdpakketten
Sinds 1998 is B.F.H.B., gestart in samenwerking met de Vlaamse en de Waalse overkoepelende hengelsportfederaties, met de actie jeugdpakketten. Clubs die een jeugdcursus wilden inrichten konden aldus terugvallen op een uitzonderlijk materiële ondersteuning voor deze activiteiten aan een uiterst lage prijs. Ze verkregen een lespakket voor elke deelnemer bestaande uit een basis hengeluitrusting (hengeltje, tuigje, voeder, voerderemmer en onthaker) en een fraaie jeugdcursus hengelen. Sinds 2013 doet Sportvisserij Vlaanderen daar nog een abonnement op het tijdschrift HengelSport en een verzekering, kortom een volledig lidmaatschap, bovenop. Jaarlijks werden op deze wijze tussen de 600 à 900 jeugdhengelsportpakketten verdeeld. Zodat we momenteel reeds in totaal zo’n 10.000 pakketten afleverden en evenveel jongeren leerden kennis maken met de hengelsport.
Ook de bekende jeugdacties verbonden aan Hengel Expo werden sinds 1997 ondersteund door de B.F.H.B. Ook dit levert een totaal van ca. 5.500 mooie hengelsportprijzen op, specifiek voor de jeugd bestemd.

Hengelsportpromotieprijs
Zoals U ziet, is de B.F.H.B. vooral actief geweest in de ondersteuning van de jeugdhengelsport. Kinderen onder deskundige begeleiding degelijk leren vissen, maar ook verantwoord leren omgaan met natuur, milieu en vis waren hierbij een belangrijk uitgangspunt. Aldus ontstond eind 2006 het idee in de beheerraad B.F.H.B. om personen die zich binnen de hengelsport verdienstelijk hadden gemaakt naar natuur- en milieuzorg, jeugdwerking en andere nog te bepalen thema’s te lauweren met een Lifetime Award. Deze hengelsportpromotieprijs wordt jaarlijks, maar alternerend, uitgereikt aan een Vlaamse of Waalse hengelaar of hengelsportclub.
De B.F.H.B. wil met deze prijs onderstrepen dat de hengelsport veel meer is dan “vissen alleen”. Achter de schermen gebeurt er veel meer dan men denkt: bescherming van de waterkwaliteit, zorg voor visbestand en biotoop, jeugdopleiding met natuureducatie. Het zijn allemaal taken die integrale onderdelen van de moderne hengelsport zijn geworden, en die dan ook het recht hebben om in de schijnwerpers geplaatst te worden.

arcalogo
bifalogo
ChapionFeed_logoRGB
logo_m_v_d_Eynde
logopurefishing
logoWielco
mondial-f
sensas_logo