Captatie- en recreatieverbod door blauwalgen ingetrokken op kanaal Roeselare-Leie

Captatie- en recreatieverbod door blauwalgen ingetrokken op kanaal Roeselare-Leie

Het captatie- en recreatieverbod op het kanaal Roeselare-Leie wordt nu ook ingetrokken in de zone tussen de Schaapbrug in Roeselare tot de aansluiting met de Leie in Ooigem. Eerder werd de rest van het kanaal al vrijgegeven. Dit gebeurt op basis van de resultaten van recente staalnames.

Eind juli werden er blauwalgen vastgesteld in het kanaal Roeselare-Leie. Om alle risico’s uit te sluiten werd een captatieverbod ingesteld en een verbod op bepaalde vormen van waterrecreatie.

Eind september werd al een beperkte zone van het kanaal Roeselare-Leie, tussen de Schaapbruggestraat en de Kop van de vaart in Roeselare, vrijgegeven. Uit de stalen die deze week genomen en gecontroleerd werden, blijkt dat het ook niet langer nodig is om het captatie- en recreatieverbod op de rest van het kanaal aan te houden. Het water uit het kanaal kan dus opnieuw gebruikt worden voor het besproeien van gewassen of als drinkwater voor vee. Daarnaast wordt het verbod op waterrecreatie eveneens ingetrokken.

De Vlaamse Waterweg nv blijft de situatie op het terrein goed opvolgen en vraagt om waakzaam te blijven omdat blauwalgen altijd opnieuw kunnen opduiken. Het blijft dus beter om onnodig contact met het water te vermijden.