Het VLIZ onderzoekt de migratiepatronen bij zeebaars

Het VLIZ onderzoekt de migratiepatronen bij zeebaars

Deze zomer start het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) met het zenderen van zeebaars via combinatiezenders, een echte wereldprimeur. Deze combinatiezenders zijn zo bijzonder omdat ze behalve de aanwezigheid van de vis in een bepaald gebied ook continue metingen bijhouden over de watertemperatuur alsook de zwemdiepte.

Dit onderzoek zal waardevolle metingen en cijfers genereren die een goed gefundeerd herstelplan voor de zeebaars moet helpen uitstippelen.  Dit prachtige project is een samenwerking tussen het VLIZ, het Instituut voor natuur en bosonderzoek (INBO) en de Universiteit Gent, met als doel het in kaart brengen van de verspreiding en de verplaatsingen van de Europese zeebaars in de Zuidelijke Noordzee (inclusief het Belgisch deel).

Om voldoende zeebaarzen te kunnen zenderen is de medewerking van commerciële en recreatieve vissers een absolute noodzaak.

Vanuit Sportvisserij Vlaanderen roepen wij dan ook maar al te graag op om jullie medewerking te verlenen aan dit bijzondere project om een van onze topsportvissen van het zilte die extra kans te geven in haar voortbestaan.

Heb jij interesse om de onderzoekers actief te helpen aan dit unieke project door zeebaarzen te vangen en die vervolgens door de onderzoekers te laten onderzoeken en zenderen? Aarzel dan niet en neem rechtstreeks contact op met de onderzoekers jan.reubens@vliz.be.

Heb je een fel oranje gekleurde zender gevonden? Richt je dan tot info@lifewatch.be

Heb je nog vragen over de werkwijze of de zenders raadpleeg dan de onderstaande geïllustreerde affiche.

20180601_Zeebaars

 

Voor de twijfelaars en sceptici onder ons, er werd mij persoonlijk verzekerd in een gesprek met beide onderzoekers dat de vangstlocaties ten alle tijde geheim blijven…