In memoriam: Fredje-van-aan-de-zee is niet meer…

In memoriam: Fredje-van-aan-de-zee is niet meer…

1135

Via VVBZ bereikte ons volgend droevige nieuws:

“Woensdag kregen we vanuit Oostende het droevig bericht dat Freddy Devriendt overleden was. Op 22 mei zou hij 77 worden.
Zoals elke week zou Fredje (want zou noemde we hem) gaan vissen met de Zeerob. Hij voelde zich niet lekker, had afgebeld en ging wat rusten in zijn zetel. Vrouwtje Liliane ging na een tijdje kijken maar Freddy reageerde niet meer. Dan maar naar het hospitaal gebracht en daar zegde ze wel dat het een tijdje zou duren en dat Liliane best terug zou gaan. Pas thuis aangekomen of er werd vanuit het hospitaal gebeld dat onze Freddy overleden was… De precieze oorzaak kennen wij niet, maar doet er eigenlijk niet toe.
Freddy, beroepshalve werkte hij jarenlang voor Wagons Lits, was ongeveer 33 jaren lid van de Espadon Club van België waarvan hij lang penningsmeester was, job die hij nauw ter harte nam. Hij was een verwoed zeevisser en ging samen met Roger, naamgenoot Freddy, Martin en Marcel (De Scheemaecker) nog regelmatig vissen met de Zeerob, soms zelfs wekelijks als het weer het toeliet. (Alleen met een gebroken voet – zoals in 2014 – kon je hem thuishouden) Fredje viste altijd achteraan stuurboord en met een bol-lood van 400 gram ving hij daar steeds aardig wat vis.
Een tiental jaren geleden nam hij nog regelmatig deel aan enkele wedstrijden vanuit Oostende en op de WK’s 1989, 1992 en 1997 aan onze kust ingericht, konden wij op hem als bootcommissaris rekenen, want als het in zijn mogelijkheden lag hielp hij iedereen graag en steeds met de glimlach. Fredje was een humorist van naturen en een heel sociaal mens, altijd goedgeluimd.
In 2007 won hij nog het palingfestival in Oostende (zie foto bovenaan rechts) want vissen kon onze Freddy. Jaren geleden trok hij nog naar Denemarken om er samen met Marcel, Fernand, Daniel, Philip en Gérard te gaan jagen op alles wat daar rond zwom. Hij heeft daar echt van genoten en nagenoten. Hij kon daar urenlang over vertellen.
Tijdens de Deal Cups in de jaren 1900 tot beginjaren 2000 was Fredje er steeds al de kippen bij als we met een grote groep naar Deal aan de Engelse Oostkust trokken. Ook daar won hij prijzen. Onderaan vinden jullie trouwens nog een groepsfoto uit 1991 hiervan. (Wat worden we oud zeg !)
Fredje-van-aan-de-zee, want zo noemde ik hem in onze email-correspondentie, (hij noemde mij Paul-van-’t-grauwe-binnenland) was een trouwe lezer van onze NIEUWSKRANT en het was hij die ons berichte over het recent verbod op Zeebaars. Hij had steeds een op-stekertje klaar om iets in het WK-verslag te schrijven. Zijn laatste berichtje na het WK in Bundoran-Ierland in 2015:

Hallo Paul
Het WK Boat Angling zit er op en naast de vele sportmanifestaties die rond dezelfde tijd plaatsvonden (voetbal, wielrennen, tennis enz… ) genoot dit WK mijn grootste belangstelling; de resultaten, de berichten en de omkadering. Wat ook de uitslag van onze jongens betreft (zowel team als individueel ) een dikke proficiat voor hun inzet en harde werk onder de kundige begeleiding van hun kapitein-coach Ronny. Ook aan jou Paul een hartelijk dank voor de verzorging van de berichtgeving op de website, ik heb er van genoten. Op naar het volgende WK en vele groeten
Freddy

Langs deze weg wensen wij zijn echtgenote Liliane, zijn broer, zijn vele vrienden uit Oostende en uit gans Vlaanderen heel veel sterkte toe om dit immens verlies te verwerken. We gaan je echt missen beste vriend.”

 

GELIJKAARDIGE ARTIKELS