Initiator hengelen

Initiator hengelen

Om de toekomst van de hengelsport in Vlaanderen veilig te stellen wil Sportvisserij Vlaanderen continu kwalitatieve jeugdbegeleiders scholen. Dat doen we in samenwerking met Sport Vlaanderen en de Vlaamse Trainerschool VTS. Op geregelde tijdstippen worden daartoe cursussen met bijhorende examens georganiseerd. Voor de precieze data van deze cursussen verwijzen we u graag door naar ons magazine en website. Ondertussen zetten we de voordelen van het erkende Sport Vlaanderen-statuut even in de verf.De voordelen op een rijtje
IMG_0267Visclubs die een of meerdere door Sport Vlaanderen erkende Initiators in hun rangen hebben, genieten van tal van voordelen. Vooreerst bent u in staat jeugdleden en andere nieuwelingen de kwalitatieve ondersteuning te bieden die ze verdienen. De Initiatorcursus Hengelen is er immers op gericht ‘leken’ optimaal te begeleiden met informatieve initiatielessen die tegelijk boeiend en plezant zijn.

De officiële erkenning van het diploma is bovendien een belangrijke troef voor deze cursus. Zo kan de visclub waarin u actief bent, aantonen dat ze kwalitatief werkt. Wanneer de gemeente, provincie of andere organisatoren van sportevenement u of uw visclub vervolgens inschakelen als Hengelsportinitiator, kunnen zij dankzij uw diploma rekenen op subsidies van Sport Vlaanderen en daaraan de gepaste verloning verbinden.

Subsidies
En er is meer! Vanaf 1 januari 2009 tot en met 31 december 2013 kon de gemeente via impulssubsidies jaarlijks 0,8 euro per inwoner ontvangen om de kwaliteit van de jeugdsportbegeleiders in sportverenigingen te verhogen. Gemeenten waren verplicht om minstens 51% te besteden aan directe financiële ondersteuning van de sportclubs. De overige budgetten (max. 49%) kunnen vrij besteed worden aan hetzelfde thema.

Gemeenten die mee in dit verhaal stapen, wendden dit vooral aan om jeugdsportbegeleiders te stimuleren een opleiding te volgen. Want daar wringt het schoentje, uit onderzoek is gebleken dat slechts 30% van de jeugdsportbegeleiders in sportclubs gekwalificeerd is.
Vanaf 2010 konden impulssubsidies bovendien enkel toegekend worden aan sportclubs die aangesloten zijn bij een erkende Vlaamse sportfederatie.

IMG_0298Het gros van de gemeenten schoeit zijn subsidies aan sportclubs nog steeds op dit systeem van de impulssubsidies, waaruit clubs met geschoolde begeleiders (initiators, trainers B, trainers A,…) een pak voordelen kunnen halen.

Voor meer informatie, contacteer het secretariaat op 050 41 40 77 of info@sportvisserijvlaanderen.be