Krantenartikel: 1.100 dieren op amper drie maanden tijd: recordaantal dode dolfijnen aangespoeld...

Krantenartikel: 1.100 dieren op amper drie maanden tijd: recordaantal dode dolfijnen aangespoeld aan de Franse kust.

Sinds het begin van dit jaar zijn verontrustend veel dode dolfijnen aangespoeld aan de Atlantische kust van Frankrijk. Nu er recent nog eens 100 dode dieren aan de al 1.000 slachtoffers kunnen bijgeteld worden, is een triest record verbroken. De dode dieren waren vaak gruwelijk verminkt, meestal waren hun vinnen afgesneden.

Wat Franse zeewetenschappers naast de brutaliteit rond de dood van de intelligente zoogdieren schokt, is het grote aantal: 1.100 dode dolfijnen, sinds januari. Vermoedelijk zijn nog dode dieren naar de bodem gezonken.

“Dit hebben we nog nooit gezien”, zegt Willy Daubin van het onderzoekscentrum Observatoire Pelagis. “In drie maanden tijd hebben we het record van vorig jaar verbroken, dat al hoger was dan in 2017 en het absolute record was in 40 jaar tijd.”

De dader? De industriële visserij. “90 procent van deze dolfijnen was het slachtoffer van bijvangst”, aldus Baudin. “Ze worden per ongeluk gevangen in industriële visnetten.” En de gruwelijke verminkingen? Volgens activisten komt dat omdat vissers de stikkende dolfijnen uit hun netten kappen en snijden, om hun materiaal te redden.

Bekijk het ganse artikel op de website van Het Laatste Nieuws (klik op de blauwe tekst)