Krantenartikel: Daar zijn de blauwalgen alweer: zwemverbod na enkele zonnige dagen.

Krantenartikel: Daar zijn de blauwalgen alweer: zwemverbod na enkele zonnige dagen.

 – Na amper enkele zonnige dagen is er opnieuw een drijflaag van cyanobacteriën op het Damvalleimeer in het Oost-Vlaamse Destelbergen vastgesteld. Opmerkelijk want normaal gezien ontwikkelt de ‘blauwalg’ zich vooral tijdens warme zomerdagen. Er geldt een zwemverbod, al is het maar de vraag of er iemand van plan is dat te overtreden. 

De gemeente stelde maandag een verdachte, rood-bruine drijflaag vast op het Damvalleimeer. Na inspectie van De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bleek dat het om een zeer zware, potentieel toxische natuurlijke cyanobacteriënbloei gaat.

Lees verder op de website van HLN (klik op de blauwe tekst)

Het zou gaan om Planktothrix Rubescens, een soort die voorkomt bij spronglagen, dus in diepere stilstaande wateren. Spronglagen zijn bij het brede publiek beter gekend als ‘het keren van het water’. Het is dus in die zin een atypische soort die voornamelijk bloeien kent in het winterhalfjaar. Ook vorig jaar was er op dezelfde locatie een bloei van deze soort. Momenteel zijn er nog diepe wateren in Vlaanderen die eenzelfde explosie van blauwalgen ondervinden. Deze soort is niet blauw van kleur, maar eerder roze tot paars. Extreme temperatuurschommelingen spelen hierbij een grote rol, het zijn namelijk deze die de ‘sprong’ in de waterlagen veroorzaken en aldus de bloei van deze soort triggeren. (met dank aan Joost Mertens en Alain Dillen voor de bijkomende info)
Er geldt momenteel een recreatieverbod, ook vissen is verboden!