Krantenartikel: Ieper zuivert water met plantenmatten: “We maken de oevers mooier en...

Krantenartikel: Ieper zuivert water met plantenmatten: “We maken de oevers mooier en verhogen de biodiversiteit in het water”.

Archief foto: Drijvend plantenmatten Zillebeke vijver.
 De stad Ieper heeft een nieuwe reeks drijvende plantenmatten geïnstalleerd langs de buitenoever van de Majoorgracht. De matten moeten niet alleen de waterkwaliteit ten goede komen, maar ook voor vissen en watervogels zijn ze een pluspunt. “We willen heel de buitenkant van de vestingen voorzien van plantenmatten, waardoor we een mooie vegetatie op het water krijgen.” 

Het plaatsen van de matten is een nieuwe fase in een project dat de Ieperse dienst Milieueducatie en Landschapszorg zes jaar geleden heeft opgestart. Het stadsbestuur wil de oevers van de Majoorgracht ecologisch verbeteren en aantrekkelijker maken voor vissen. “Omdat we met rechte oevers zitten, kunnen daar normaal geen waterplanten groeien”, weet schepen Valentijn Despeghel (sp.a). “Daarom zochten we een oplossing. Vorig jaar hebben we een test gedaan met een plantenmat van tien meter. De proef was geslaagd en daarom gaan we nu tweehonderd meter bijleggen langs de buitenboord van de vestingen. Als we zien dat we ook volgend jaar weer goede resultaten halen, gaan we elk jaar tweehonderd meter bijleggen. We willen heel de buitenkant van de vestingen voorzien van plantenmatten om een mooie vegetatie op het water te krijgen.”

Volgens het stadsbestuur zorgt de combinatie van de stevige drijftillen en de lichtere drijfmatten voor beter vestingwater. “Tussen de wortels groeit en bloeit van alles: eencellige bacteriën, allerlei ongewervelde waterdiertjes, insecten, wormpjes en zoetwaterkreeftjes”, weet Stubbe. “De wortels pompen letterlijk zuurstof in het water en nemen afvalstoffen, zoals fosfaten en nitraten, op. Daardoor verbetert de waterkwaliteit zienderogen. Zo speelt de drijvende plantenmassa een belangrijke rol in de strijd tegen giftige blauwalgen.”

Lees het volledige artikel op de website van HLN (klik op de blauwe tekst).