Ook platvissen kunnen ziek worden. Doe mee als visser en help de...

Ook platvissen kunnen ziek worden. Doe mee als visser en help de wetenschap vooruit!

© Foto David Bral

Platvissen zijn gevoelige dieren. Ze vertonen nogal wat letsels en andere aandoeningen, zoals huidaandoeningen, pigmentatie stoornissen en skeletafwijkingen. Om het onderzoek naar de oorzaak van letsels bij platvissen grondiger en grootschaliger te kunnen voeren, hebben we jouw hulp nodig! Ben jij ook begaan met de gezondheid van onze platvissen? Wil je ook weten waarom platvissen ziek worden en huidzweren krijgen? We zoeken vissers (recreatief en professioneel) en zeewetenschappers die willen meehelpen om waardevolle gegevens in te zamelen via de website www.platvisziekten.be. En zo het onderzoek naar de oorzaak van letsels bij platvissen verder helpen!

Boven links: schar met huidzweer (Maaike Vercauteren – UGent); rechts: tong met pigmentatiestoornis (Hans Hillewaert – ILVO); Onder links: schar met skeletafwijking (Hans Hillewaert – ILVO); rechts: pladijs met parasiet op darmen (Hans Hillewaert – ILVO).

Meehelpen dat kan op twee manieren:

  • Op de website platvisziekten.be kan je melden wanneer je een platvis met een aandoening gevangen hebt. Door deze losse meldingen en bijhorende foto’s door te sturen, kunnen we het aantal aandoeningen bij platvissen beter in kaart brengen.
    Voor wie? Voor iedereen die weleens een visje vangt; recreatief of professioneel; op welke manier dan ook; actief in het Belgisch deel van de Noordzee.
  • Wil je graag op regelmatige basis meewerken en meehelpen om de aandoeningen in kaart te brengen? Ook dat is mogelijk! Op de platvisziekten.be vind je meer informatie over hoe je kan aanmelden. Voor wie? Mensen die werken aan boord van een professioneel vissersvaartuig of recreatieve visser die met een sleepnet op garnaal vissen; actief in het Belgisch deel van de Noordzee.

Meer informatie op www.platvisziekten.be of contacteer het team via het e-mailadres platvis@ugent.be