Video: Europa breidt lijst van “verboden” uitheemse planten en dieren uit: onder...

Video: Europa breidt lijst van “verboden” uitheemse planten en dieren uit: onder meer zonnebaars en hemelboom niet meer welkom.

Foto Visserijbedrijf Kalkman

In 2016 werd voor het eerst een lijst opgesteld van uitheemse planten- en diersoorten die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit in Europa. Die “zwarte lijst” werd nu aangevuld: in het totaal gaat het nu om 66 planten en dieren die niet mogen worden ingevoerd of gekweekt. 

Uitheemse soorten zijn planten en dieren die zich door menselijk toedoen niet meer bevinden in hun natuurlijke regio. Dat kan gebeuren doordat ze (al dan niet bedoeld) meereizen met personen of goederen of doordat ze ontsnappen uit gevangenschap. Bepaalde uitheemse soorten kunnen in Europa een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Die planten en dieren worden benoemd als “invasieve uitheemse soorten”.

Op de nieuwe lijst staat onder meer de Lepomis gibbosus, of de zonnebaars. Dat is een Noord-Amerikaanse roofvis die vanwege zijn felle kleuren werd geteeld in Europa als vijver- of aquariumvis. Doordat er exemplaren zijn ontsnapt of uitgezet, komt de zonnebaars nu ook massaal voor in Vlaamse wateren. Dat zorgt ervoor dat andere vissen en amfibieën in de minderheid geraken.

Lees het volledige artikel en bekijk de reportage uit “Het Journaal” via VRT Nieuws (klik op de blauwe tekst).