Vissterftes en vissen in nood
Kanaal Gent-Oostende
Door een illegale lozing van een stof uit veevoeders ter hoogte van Beernem zijn er de afgelopen dagen naar schatting een goede 3 ton vissen gestorven op het kanaal Gent-Oostende. Nog even afwachten voor we definitieve cijfers hebben, maar het ziet er wel naar uit dat minstens 60- 70% van het visbestand gered zal zijn door alle genomen maatregelen, waarover je hieronder meer leest.
De melding, die Sportvisserij Vlaanderen ontving van een lid over naar lucht happende vissen, werd onmiddellijk doorgegeven aan Alain Dillen (ANB) die op zijn beurt de Vlaamse Waterweg (DVW) en de bijzondere wateronderzoeker (VMM) inlichtte. Alle betrokkenen schoten daarop in actie. Concreet voerde de VMM de nodige metingen uit om te bepalen waar de vuilvracht zich bevond waarop er een 5-tal beluchters van ANB werden ingezet die telkens met de vuilvracht mee verhuisd werden. Ook Air Liquide schoot te hulp om perslucht in te brengen en de plaatselijke brandweer korpsen zetten hun pompen ook in. Zij hielpen bovendien ook om samen met een aannemer (in opdracht van DVW) kadavers te ruimen.
Jammer genoeg werd de lozing te laat opgemerkt waardoor er niet tijdig genoeg kon worden ingegrepen met een pak dode vissen in de regio Brugge tot gevolg. De dader van de illegale lozing werd ondertussen wel gevonden en zal voor de gemaakte kosten en aangebrachte schade mogen opdraven.
ANB bekijkt nu samen met de twee betrokken Provinciale Visserijcommissies naar herstelmaatregelen. Ze mikken daarbij op een combinatie van natuurlijk herstel (migratie, dispersie, en aanleggen van een vispaaiplaats in de komende jaren) en gerichte visuitzetting, d.w.z. beperkt, verspreid in de tijd, en met respect voor de natuurlijke draagkracht, eerst herstel witvis en daarna pas de roofvis.
Dender
Deze morgen ontvingen we een melding van dode en naar lucht happende vissen op de Dender ter hoogte van Herdersem. Alain Dillen werd opnieuw ingelicht en schakelde (ook opnieuw) al zijn contacten in om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.
Dankzij de aanwijzingen van enkele hengelaars, stewards en de metingen van VMM werd het probleem snel gesitueerd, namelijk stroomopwaarts van het sas van Denderbelle. Daar meet men maar 8% zuurstofverzadiging. Op de initiële locatie van de meldingbedraagt de verzadiging 30-35%. De Bijzondere Wateronderzoeker van VMM heeft meteen een multiparametersonde geplaatst die automatisch om het kwartier metingen verricht.
Het debiet van de Dender ligt momenteel 9x hoger dan vorige week, wat beluchten niet zo evident maakt en het inzetten van sluizen en stuwen om water gericht te lossen, te verdunnen, en te spoelen waarschijnlijk een betere optie maakt.
Kanaal Ieper-Ijzer
Ook hier blijken er vandaag problemen te zijn. In de Zwaanhofbeek is een verontreiniging gesignaleerd. Het water heeft een opvallend felgrijze kleur. Dit is intussen in het middenpand terecht gekomen en bevindt zich momenteel stroomafwaarts van het sas en blijft blijkbaar lang hangen (laag debiet). Zuurstofwaarden zitten, verrassend genoeg, overal vrij goed (40-50%). Er is al beluchting aanwezig op het kanaal, dankzij de stad Ieper, en die beluchting blijft voor de zekerheid aangehouden. Voorlopig geen naar lucht happende noch dode vissen te zien.