“Vislijn recycleren toont de verantwoordelijkheidszin van de hengelsportsector aan en wijst het grote publiek er op dat hengelaars geen vislijn in de natuur willen.”
Wil je dit project als sponsor of inzamelaar ondersteunen? Vul dan het gepaste registratieformulier hieronder in. We willen je nu al bedanken voor de medewerking!
Recycleren is een dagdagelijkse bezigheid en de voordelen van het voorkomen dat vislijn op een stortplaats of in een verbrandingsoven eindigt, zijn overduidelijk. Sportvissers waarderen de wateren die ze bevissen en de natuur er omheen.
Hoe werd het project opgestart?
Het originele project was het eerste vislijn recyclage project in de UK. Het werd opgericht door een organisatie van vrijwilligers, Local Independent Sea Anglers (LISA) en betrok enkele hengelsport zaken in Sussex. LISA ging een samenwerking aan met het Global Ghost Gear Initiative (GGGI) en vond zo een waardevolle manier om vislijn te recycleren. Na het succes van deze lokale inzameling, werd al snel duidelijk dat alle sportvissers samen met de hengelsportsector vragende partij waren om hierin betrokken te worden.
Om het project verder te ontwikkelen, werd beslist dat een eenduidige ‘nationale identiteit’ nodig was om alle hengel disciplines te betrekken en daaruit kwam de slogan “Something the whole of angling can agree on” (“Een zaak die de ganse hengelsportsector aanbelangt”, nvdr) voort.
Begin 2018 lanceerden leden van LISA het project Anglers National Line Recycling Scheme (ANLRS). Het project bleef een samenwerking tussen LISA en GGGI, en wordt door vrijwilligers gedragen. De financiering van het project gebeurt met donaties van sportvissers, hengelsportzaken, visclubs en producenten van vislijnen. De ANLRS onderzoekt ook de mogelijkheden om fondsen te innen via overheden en milieuorganisaties.
Binnen de eerste maand na de lancering registreerden meer dan 80 hengelsportzaken zich bij de ANLRS! Visvijvers, visclubs en producenten van vislijnen niet meegerekend. ANLRS mikt er op dat het project kostenneutraal is. Mocht er toch een teveel aan inkomsten overblijven, dan worden die geïnvesteerd in projecten die de sportvisser, de hengelsport en het milieu ten goede komen.
Wat kan er gerecycleerd worden?
Er worden een vele soorten vislijn gebruikt in de verschillende hengelsport disciplines en na overleg met de recyclage bedrijven kunnen we momenteel het volgende recycleren:
- Nylon lijnen
- Gevlochten lijnen
- Spoelen van vislijnen
ANLRS onderzoekt momenteel de mogelijkheden om andere types vislijnen zoals fluorocarbon, vliegvislijnen en ander speciaal nylon te recycleren. Eens ze hieromtrent meer weten, brengen ze ons hiervan op de hoogte.
Ingezamelde vislijnen die ons teruggezonden worden, sturen we naar de recyclagefabriek waar ze verwerkt worden tot een product waarmee men opnieuw allerhande andere materialen maakt zoals signalisatie kegels, zonnebrillen, skateboards, wetsuits en zelfs zwemkledij. Het ultieme doel is om uit het gerecycleerde materiaal opnieuw hengelsport artikelen te maken en zo de kringloop duurzaam te sluiten. Bekijk hier de website van ANLRS: www.anglers-nlrs.co.uk
Neem deel aan het Vlaams Vislijn Recyclage Project!
Zowel de hengelaar die op zijn favoriete water vist, of dat nu zoet of zout water is, als de eigenaar van een groot hengelsportbedrijf; Iedereen kan zijn steentje aan het Vlaams Vislijn Recyclage Project bijdragen en meewerken aan een beter milieu, want op zich zijn hengelaars natuurliefhebbers.Wil je het Vlaams Vislijn Recyclage Project steunen? Waarom doneer je niet en help ons om het project bekender te maken? Elke cent die we ontvangen, zal gebruikt worden om het project verder uit te bouwen!
HENGELSPORTPRODUCENTEN EN -VERDELERS
De betrokkenheid van hengelsportbedrijven is essentieel op het vlak van ondersteuning voor het project. Als de ganse hengelsportsector samenwerkt om zoveel mogelijk vislijn te recycleren, draagt ze bij aan een beter milieu.
We moedigen de hengelsportsector aan om ons te steunen. Die steun wordt aangewend om de inzamelbakjes, verzendkosten (portkosten van de winkel naar Sportvisserij Vlaanderen en van Sportvisserij Vlaanderen naar de recyclagefabriek) en de logo stickers te bekostigen. Alle geïnde fondsen worden op een aparte rekening gestort. Jaarlijks krijgen alle deelnemers die fondsen stortten de balans van die rekening doorgestuurd.
Wensen jullie deel te nemen? Vul dan het registratieformulier voor producenten en verdelers in op onze website en druk op de verzendknop.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met jullie op. Jullie bedrijf wordt geregistreerd als supporter van het project en toegevoegd aan de lijst van deelnemende bedrijven op onze website, waarna we hier ook promotie van maken via Facebook.
Er zijn vele manieren van steun aan het vislijn recyclage project mogelijk bovenop de steun als bedrijf, en we staan steeds open voor nieuwe ideeën. Hieronder vinden jullie enkele suggesties:
• Het project promoten in jullie catalogus, op beurzen en opendeurdagen.
• Het project promoten via jullie website en sociale media kanalen bij jullie volgers.
• Jullie vertegenwoordigers inzetten om het project te promoten bij hengelsportzaken die ze bezoeken.
HENGELSPORTZAKEN, VISVIJVERS EN -CLUBS, VISSERSBOTEN, ETC.
Hoe meer inzamelpunten er in Vlaanderen zijn, hoe gemakkelijker het voor de hengelaars is om hun gebruikte vislijn te laten recycleren, dus is jullie steun van vitaal belang!
Veel zaken stimuleren de hengelaars om hun gebruikte vislijn binnen te brengen door een korting te geven bij aankoop van nieuwe vislijn, de lijn van hun molens te verwijderen, verse lijn op te spoelen of hen een gratis drankje aan te bieden. Wij juichen al deze acties toe, maar ze zijn zeker geen verplichting om deel te nemen aan het project.
Deelnemen kan eenvoudig door het Registratieformulier voor winkeliers en visclubs in te vullen op onze website en op de verzendknop te drukken.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met jullie op.
Eens jullie geregistreerd zijn, zenden we inzamelbakjes, logo stickers en bpack verzendetiketten op. Jullie zaak, vijver, club etc. wordt dan geregistreerd als supporter van het project en toegevoegd aan de lijst van deelnemende inzamelpunten op onze website, waarna we hier ook promotie van maken via Facebook.
Het enige wat wij van jullie verwachten, is dat jullie in de winkel, aan de visvijver of op de vissersboot een inzamelbakje plaatsen waarin nylon, gevlochten lijn en spoelen gescheiden ingezameld worden. Gebruik je maar een bakje voor alles, vragen we om zeker de gevlochten lijn en de spoelen gescheiden te houden door deze in papieren zakjes te deponeren, zodat wij ze makkelijk kunnen sorteren. Eens jullie een volle kartondoos hebben, kleven jullie er een etiket (gratis door ons meegeleverd) op en verzenden deze naar onze burelen.
Als personen die dagelijks met hengelaars in contact komen, is jullie promotie van vitaal belang voor het project en wordt steeds gewaardeerd. Promotie kan zowel met flyers, via sociale media, jullie website of zelfs met een advertentie in jullie catalogus of ledenblad.
HENGELAARS
Verzamel al je gebruikte vislijn en spoelen wanneer je jouw molens of reels van nieuwe lijn voorziet, als je onderlijnen knoopt en zeker ook tijdens het vissen. Neem die mee naar je lokale hengelsportzaak die aan het project deelneemt en deponeer ze in de inzamelbak. Naast winkels nemen er ook visclubs, -vijvers en vissersboten deel aan het project door een inzamelbak voor gebruikte vislijn te voorzien aan hun water of op de boot. Hou dus je ogen open en kijk waar je binnenkort het logo van het Vlaams Vislijn Recyclage Project ziet verschijnen.
Lijst van inzamelaars:
Bekijk alle locaties van onze inzamelaars op de kaart van Anglers National Recycling Scheme (klik op de blauwe tekst)
Of check de lijst hieronder:
Clubs- boten- etc.
De Heyvissers – Maasmechelen
Fortvissers – Bornem
- Vriendenkring – Kallo
Vliegvissers Ijzervallei – Diksmuide
- Gouden Brasem – Sint-Pieters-Leeuw
- De Moedige Vissers – Willebroek
Belgian Surfcasting Club – Zwijndrecht
Forellenvijver – Olsene
Westhoek Roofvissers – Poperinge
Roofvis Vereniging Predator Strikers
DIVE – Zottegem
Café De Sportvisser – Vlierzele
Hengelsportzaken
Carpcube – Brugge www.carpcube.be
Meerval Shop – Paal-Beringen www.meerval.shop
De Kempenaar – Rijkevorsel www.hengelsportdekempenaar.be
Lisarde – Waregem www.lisarde.be
De Poorter – Gent www.hengelsportdepoorter.be
Jommeke – Turnhout www.facebook.com/hengelsportjommeke
D’Abeelstatie – Poperinge www.abeelstatie.be
Efficient Carp Baits – Wetteren www.efficientcarpbaits.be
Attractive Baits – Belsele www.attractivebaits.be
De wedstrijdvisser – Ieper www.dewedstrijdvisserwebshop.be
Hengelsport Vijverweelde – Beveren www.alcea.be/hengelsport
Hengelsport Reynders – Tessenderlo www.hengelsport-reynders.be
Hengelsport Carp Factory – Schelle www.facebook.com/carpfactoryschelle
De Hengelcentrale – Oudenaarde www.de-hengelcentrale.be
Sponsorlijst:
Elmako – Knesselare www.elmako.be